NO SMOKING – DOTOČENO
    

     Posledním natáčecím dnem v neděli 4/12 2005 byly završeny práce na nejnovějším veledíle spojených tvůrčích štábů XXL Blues film a 3 Cows. Scénář filmu vznikl na podzim 2004, kdy Pjeer van Eck pocítil nutkání posunout hranice amatérského filmu do oblastí o nichž se dosud nikomu ani nesnilo. „Od té doby jsem nemohl klidně spát a budil se hrůzou,“ vzpomíná Pjeer, mimo jiné též tvůrce první MP3 opery Baltazooro..
      Důvodem nejistoty byla rovněž velikost samotného štábu Blues filmu (dvě osoby a sekretářka) a jeho mizerné technické vybavení (2x Admira 8 mm, mikrofon AMD a stativ). Sponzoři mlčeli, jako zařezaní a Pietro Zatliáni dosud splácel ukradenou kytaru. Průlom v produkci díla znamenal paradoxně festival Český lvíček, kde došlo k setkání s ředitelem slánského Bolywoodu Krávou. Kráva v té době sbíral jednu cenu za druhou a rovněž byl vlastníkem solidní tříčipové kamery Canon.      

      Ke sladění spojených tvůrčích štábů byl na sklonku léta natočen kontroverzní film Inge a Jorgen, poněkud svérázným způsobem reagující na toho roční Czech-tek. Přizvaný konzultant Under filmu Petr Tomek ledva dočetl scénário No smoking pravil, že tak velkolepé dílo, by si zasloužilo formát HDV. Slánské ateliéry nakonec po chvíli přemítání do nejnovější technologie zainvestovali a po zapůjčení mikrofonní aparatury ze Zvukové postprodukce Barrandov, bylo jisto, že realizaci téměř nic nebrání. Jelikož se jedná o žánr sci-fi, Pjeer najal zručného výtvarníka, aby vytvořil některé nezbytné rekvizity. Bohužel zřejmě vlivem špatné komunikace a setrvačnosti z předchozích zakázek, vznikla ve většině případů sbírka infantilní veteše, z níž bylo nakonec použito pouze několikero bezvýznamných segmentů. Lokace natáčecích oblastí prováděl Pjeer, nacházející se právě ve finanční nouzi, na svém odlehčeném stroji Trek, v laxním převodu 39/24.

      Herci do hlavních rolí procházeli bedlivým výběrovým řízením. Po pravdě, však nutno přiznat, že obě filmová studia spíše sázela na své osvědčené tahouny. Blues film nasadil Jeana Valjeana (Člověk nebo prase, Sedlák ve městě, Bílá přerušovaná lajna) a Pietra Zatliániho (totéž). Vzhledem k tomu, že hlavní role vyžadovala kromě člověka stvárnit i postavu ze zvířecí říše, byl to dobrý výběr. 3 Cows přišli se svou tradiční  star  Choldou, schopnou čehokoliv a punkerem Incim z 4thface, jenž rostl záběr od záběru, větu od věty, gesto od gesta... Původní natáčecí plán představoval deset dní. Díky vysokému nasazení všech zúčastněných se podařilo tento termín zkrátit na devět a ušetřit tak našemu státu nemalé finanční prostředky. Štáb pracoval ve složení Kráva – kamera, Pjeer – režie a Tomek - zvuk a ideový dozor. Několikrát se i svítilo, než bylo konstatováno, že kvalita kamery je natolik výtečná, že se jedná pouze o mrhání časem a energií.

Vzhledem k blížící se zimě byly preferovány scény venkovní, i když boj se zapadajícím sluncem byl často neúprosný. Jen zkratkovitě připomeňme, některá úskalí probíhajícího natáčení.

 Scéna 1. Muž s bruskou ruší natáčení. Po třetí domluvě a výhružce, že jestli toho okamžitě nezanechá, zaplatí ušlou mzdu, ustává ve svých nekalostech.

 Scéna 4. Přemlouvání okolojdoucího mládence, aby vytvořil roli muže s kufrem. Hoch - vydřiduch žádá dvěstě korun. Pjeer mu domlouvá aby se choval jako křesťan. Chlapec se spokojuje s Pjeerovým občanským průkazem.

Scéna 15. Kráva inspirovaný obrazem dvou masařek vymýšlí hlášku „kojení“.  Hladový Kráva užírá špagety, které představují důležitou rekvizitu. Morálka štábu upadá, špagety totiž  posléze žere i Valjean a Inci. Disciplinovaný Pjeer žere špagety až po dokončení záběru. Tomek špagety nejí.

Scéna 24. Rodina Pjeerova bratra je zděšena návalem štábu No smoking do svého bytu a jen krajní sebezapřením hostí jeho členy kávou a sušenkami. Pan Kraftnetr má problém držet Pitera Zatliániho pod krkem. Agent 1 stále něco vymýšlí. Nájemníci si myslí, že Pjeerův bratr se za pronájem domu filmařům pěkně napakoval.

Scéna 42. Natáčení je trvale rušeno malým rypadlem, letadlem, zbíječkou a vysíláním místního rozhlasu v ruském jazyce. Nepojištěný obraz modrý dým  několikrát padá z jedoucího auta. Cholda rovněž několikrát padá z auta, tentokrát stojícího. Pjeerem namíchaná krev hrozně smrdí. Jean si krví potřísní sako, které si neměl zasvinit. Agentka si stěžuje na nedostatek jídla a pití i přes příjezd cateringových dobrovolníků. Kráva ztrácí baterku od kamery, aby jí posléze šťastně znovu shledal.

Scéna 56. Incimu nedrží cigáro v mezeře mezi předními zuby. Agent 6 se neustále směje do kamery. Je natočen teaser s písní Michla Davida, který se Kráva později zdráhá zveřejnit na svém webu.

Scéna 88. Při rvačce s Choldou přichází Inci o své brýle za 880 Kč.

Scéna 94 – 142. Představitelka doc Krátké zapijí trému Skotskou. Představitelka hlavní dětské role pronásleduje Pjeera svými naivními dotazy. Diego Dimuzo spontánně vytváří úlohu muže s koulí. Pjeer ručně posunuje hodiny, aby se ušetřil čas. Inženýr Mareš alias Pavel Šimčík je nepřekonatelný cynik. Valjean mrzne ve Faradayově kleci, aby byl posléze sežehnut bleskem o napětí 400 tisíc voltů. Pralesní Makájové permanentně odbourávají Ivana Straku. Valjean není schopen říci dvě souvislé věty. Tomek chrápe během natáčení v ředitelově kanceláři. Pjeer koktá a Kráva trpí migrénou, ostatní už toho mají taky dost.

Scéna 152. Pjeer a Krátká se potí a dusí v igelitu, Jean mrzne jako pes. Tomek vytváří svou pátou roli ve filmu, Pjeer teprve druhou. Mladý Krátký se odmítá zabalit do igelitu.

Scéna 158. Jean líže sněhuláka.

Scéna 163. V dílně je mínus pět. Valjean vypijí rekvizitu rum. V dílně je podle slov majitele „ všeho tři prdele“, bohužel chybí záchod. Pjeer dohání Tomka. Vytváří již třetí roli. Rudým transparentem s nápisem „Dělníci žádají demisi“ je ztvárněna revoluce 1989.

Konec natáčení. Valjean vypijí kořalku z Krávových zásob. Inci je nervózní, že nestihne večerní koncert The Switch a Tomek se ptá Krávy, kdy že to bude střížíno.

„Na podzim,“ odpovídá Kráva.

Během devíti dnů tak bylo natočeno 10,5 hodin materiálu, ve snímku se objevilo na osmdesát herců a auta štábu najezdila dohromady 3 200 km.

Podle výše uvedených indicií se lze domnívat, že právě vznikl nový český celovečerní film…

                                                                                                                                                         Pjeer